Sub Copac

Sub Copac

Share this post

Sub Copac
Sub Copac
Colaborare în pădure și mesteacănul cel viteaz
Copy link
Facebook
Email
Notes
More

Colaborare în pădure și mesteacănul cel viteaz

Învățăturile copacilor bătrâni către fiul omului

Roxana Farca's avatar
Roxana Farca
Oct 25, 2023
∙ Paid
4

Share this post

Sub Copac
Sub Copac
Colaborare în pădure și mesteacănul cel viteaz
Copy link
Facebook
Email
Notes
More
2
Share

Dacă în ediția trecută am scris despre felul în care văd eu colaborarea dintre noi, aici, sub copac, astăzi îmi respect promisiunea de a împărtăși idei despre colaborare din perspectiva pădurii. Colaborarea există în multiple feluri în natură. Un ecosistem este el însuși o manifestarea a modului în care speciile găsesc o cale pentru a comunica, a face schimburi, a se echilibra și a supraviețui într-un anumit mediu 1

Exemplele pot fi foarte multe, azi voi avea drept punct pornire o carte care mi-a plăcut foarte mult și pe care am adăugat-o la biblioteca mea despre copaci și păduri: „ÎN CĂUTAREA COPACULUI MAMĂ. SĂ REDESCOPERIM ÎNȚELEPCIUNEA PĂDURII ”2, de Suzanne Simard. Până să știu despre ce e vorba și cine a autoarea, am fost tentată să cred că voi da peste un discurs cu note spirituale, dar nici vorbă de așa ceva. Este autobiografia unui cercetător, cu toate studiile, aventurile, provocările și evenimentele vieții personale care au dus, pe un drum deloc ușor, la descoperiri care au schimbat felul în care privim acum un arbore sau comunitatea lui, pădurea. Suzanne Simmard este profesoară și biolog specializat în ecologie forestieră. Descoperirile sale privind copacii mamă au inspirat povestea filmului Avatar, iar personalitatea ei a dat viață unui personaj din altă carte pe care am adorat-o, „OVERSTORY”, de Richard Powers. Volumul de față e consistent, are aproape 500 de pagini, așa că m-am hotărât să extrag și să ordonez cele mai interesante detalii, apoi să le completez cu notițe din alte lecturi, tot din biblioteca mea.

În plus, pentru că în aceeași carte se vorbește destul de mult despre mesteceni, am decis să e timpul să avem din nou un personaj principal în galeria sub copac: mesteacănul. Dacă nu ai citit deja, până acum am avut ediții dedicate frasinului, teiului, bătrânului stejar și fagului. Iar de pe alte meleaguri, am venit cu informații fascinante despre dragon blood tree sau trandafirul deșertului.

În căutarea adevărului, copacii mi-au dezvăluit receptivitatea și puterea lor de reacție, legăturile și conversațiile lor.
Suzanne Simard

Roxana Farca, foto, 2016

Keep reading with a 7-day free trial

Subscribe to Sub Copac to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Roxana Farca
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share

Copy link
Facebook
Email
Notes
More